Rituelen beleven

Rituelen zijn belangrijk. Tijdens Koningsdag geven rituelen je een blij en trots gevoel om Nederlander te zijn. Het samen zingen van het Wilhelmus, het hijsen van de vlag met de oranje wimpel, het eten van oranje lekkernijen en wat al niet meer, het hoort er voor veel mensen gewoon bij. Rituelen zijn belangrijk voor het gevoel van saamhorigheid als volk en helpen om een gemeenschap te bouwen en in stand te houden. 

Van een andere orde zijn de religieuze rituelen waar vandaag de dag meer én bewuster inhoud aan wordt gegeven. Zo is een kaarsje aansteken voor iemand, meer dan alleen maar met een lucifer vuur maken om het kaarsje aan te steken.
Het ontsteken van de kaars maakt een intentie zichtbaar. Dat wat we misschien moeilijk in woorden kunnen zeggen, kan door een dergelijk ritueel worden uitgebeeld.

Je kunt je afvragen waar het verlangen naar bezinning en verdieping vandaan komt. Is het de tijd waarin we leven? Of heeft het de levensfase waarin iemand is beland?
Ik denk dat beide aspecten een rol spelen. Zelf ben ik in de levensfase aangekomen waarin rituelen voor mij een belangrijke rol gaan spelen. Maar dat niet alleen. Het is ook de behoefte van mij en anderen om te ontstijgen aan de oppervlakkigheid van deze tijd, aan de individualisering.

Wij mensen houden ervan stimulerende ideeën en gedachten te horen, dat voedt onze geest. Tegelijkertijd hebben we behoefte aan verwerking en aandacht. Ons hart wil tot rust komen en diepgang beleven. Het hoofd wil wel iets nieuws, maar het hart wil graag hetzelfde.

Reina Folkerts